* Direct doorgaan naar opnames lezingen Doetinchem... / Almelo... / Arnhem... / Zwolle...
* Direct doorgaan naar index van de bestanden...
* Hoe download je bestanden?
* Mp3 afspelen op een gewone audio installatie
* Mp3 afspelen op computer
* Zelf CD maken

De mp3-opnames op deze site beginnen bijna altijd met de opname-datum, eerst het jaar, dan de maand, dan de dag: jjjj-mm-dd
Dit is niet de gebruikelijke Nederlanse datum notatie, maar op deze manier worden de opnames makkelijk op datum gesorteerd.Ga nu door naar de lijst met bestanden...


* Mp3 bestanden afspelen op een gewone audio installatie
Vaak is het prettig om geluid af te spelen op een gewone audio installatie. Daarvoor zijn allerlei mogelijkheden. Vaak zit er een Aux-ingang op een audio systeem. De goedkoopste oplossing is waarschijnlijk door een eenvoudige Mp3-speler of een laptop met een kabeltje aan te sluiten op de Aux-ingang van uw audio installatie (o.a. te verkrijgen bij Action, Gamma, CDRwinkel.com, etc.). Tegenwoordig hebben veel audio systemen en draagbare radio's een USB-ingang. U kunt dan gewoon een USB-stick met mp3-bestanden aansluiten op de USB-ingang. Als u geen computer en internet hebt kunt u iemand die dat wel heeft vragen om bestanden op uw USB-stick te plaatsen. Een USB stick met 0,5 GB ruimte kan al ruim 40 uur aan toespraken bevatten, maar tegenwoordig zijn de meeste USB-sticks groter en kosten minder dan EUR 15. Als u een nieuw audio systeem kiest let dan op gebruikersvriendelijkheid: Vanwege de grote hoeveelheid opnames die op een USB-stick kunnen staan is het handig dat een audio-systeem een voldoende groot venster heeft om goed te kunnen aflezen wat er op staat en welke opname u afspeelt. Op een USB-stick kunt u de opnames overzichtelijk indelen in mappen. Het is handig als het audio-systeem de mogelijkheid geeft om snel naar een andere map te bladeren. Het is ook handig als een audio-systeem voor een volgende keer onthoudt waar u bent gebleven wanneer u het apparaat uitschakelt.

* Mp3 bestanden afspelen op de computer
Niet iedereen heeft een mp3-speler om de gedownloade bestanden op te plaatsen en af te spelen. De mp3-bestanden kunnen ook direct beluisterd worden vanaf uw computer. Hiervoor hebt u een programma nodig: WinAmp / JetAudio Basic / Windows Media Player / Quicktime / iTunes / etc. (deze zijn gratis te downloaden) Windows Media Player is vaak al geinstalleerd op een Windows PC. In dat geval kunt u gewoon op een af te spelen bestand dubbelklikken (nadat u het gedownload hebt naar uw computer, zie hierboven). Als het goed is start dan automatisch een programma op die het bestand afspeelt. Als dat niet het geval is installeer dan bijvoorbeeld 1 van de bovenstaande programma's.

* Zelf een audio CD maken van 1 of meer mp3 bestanden
Als u een opname liever afspeelt op een gewone CD-speler kunt u heel eenvoudig zelf een audio CD maken met uw computer. Hiervoor hebt u een CD-brander nodig en een programma die CD's kan branden (bijvoorbeeld "Nero Express", "Easy CD Creator"). Als u een brandprogramma start moet u kiezen voor "Audio CD". Daarna kunt u 1 of meer mp3 bestanden kiezen. Let er op dat een audio CD (meestal) maximaal 80 minuten aan geluid kan opslaan. Zonodig kunt u mp3-bestanden in stukken knippen met bijvoorbeeld het gratis programma Mega MP3splitter.

Als u nog vragen hebt kunt u die gerust stellen.* Terug naar boven
* Terug naar boven